Nedre Stabæk barnehage er Liers eldste private heldagsbarnehage. Siden starten i 1987 har den gitt barn på Lierskogen en trygg og spennende barnehagehverdag.
Barnehagen vår har 3 avdelinger, fodelt på to hus. Hønemor (1-2år) og Hanefar (2-3år) holder til inne i huset vi kaller Rødstua, mens Våningshuset (4-5år) holder til i hovedhuset, altså Våningshuset. I april 2024 rev vi Rødstua for å sette opp et helt nytt og moderne barnehagebygg. Nye Rødstua sto klart allerede i august, og 22.august åpnet vi dørene, til stor glede for alle barn, foreldre og ansatte.
Dyrene
Barnehagen ligger på gårdsbruket Nedre Stabæk. Her er det rundt 130 sauer, noen høner, to gjeterhunder og 3 hester. Gården og fjøset er en naturlig del av vår hverdag. Daglige turer i fjøset for å hilse på sauene og se om hønene har lagt egg er like naturlig som å leke. Ved å omgås dyr, vil barna blant annet lære medfølelse, selvregulering, toleranse og evne til å tolke non-verbale signaler samt få erfaring med å gi omsorg.I tillegg vil barna kunne erfare samhold, likeverd for alle individer, respekt for andre, og at dyr har, i likhet med oss, grenser og følelser som de må forholde oss til.
Vannet
Ulvenvannet byr på mange eventyr, året rundt. Vi har to båter og en kanno som er flittig i bruk. Vi legger ut på mange oppdagelsesferder, og utforske ikke bare Ulvenvannet, men også de andre Dikemarksvannene; Poverudkanalen, Verkensvannet og Nordvannet. Her fisker vi, setter ut krepseteiner, ror til mange forskjellige badeplasser og nyter livet til "havs". Om vinteren fryser vannet, og da finner vi fram sparkstøttinger, skøyter, ski og pilkeutsyr, og lever villmarkslivet til det fulleste.
Hyttene
På den andre siden av jordet, inn mot skogen har vi to hytter, Skogshytta og Tiurstua, og disse benyttes ukentlig av alle barna som går hos oss. På skogshytta har vi en veletablert bålplass, snekkerbod og naturen som naturlig lekeplass. Her har også de yngste barna gode muligheter til å utforske naturen innenfor trygge rammer fordi området rundt Skogshytta er inngjerdet. Det er også gode muligheter for en liten lur, enten inne eller i hengekøyer ute. Tiurstua er hakket mer primitiv, og fungerer mest som tak over hodet på veldig regntunge dager. Området rundt begge hyttene er godt opparbiedet med naturlekeplass, som stadig er i utvikling, og om vinteren blir området forvandlet til en eneste stor akebakke.
Skogen
Vi har mange forskjellige referanseområder i skogen. Nede ved elva har vi skogen vi kaller Småkrypskogen, her har vi bygget en paviljon som gjør at vi kan spise matpakkene våre under tak når det regner. Småkrypskogen innbyr utforsking av innsekter og andre småkryp, lek med vann og konstruksjonslek med naturmaterialer, her bygges det stadig nye små hytter. Dypt inne Engelsrudskogen finnes det et sted som er som skapt for å bygge og utforske i enda større skala. Det bor også både grevling og rev her, og innmellom ser vi spor etter elg og rådyr. Når vi er i skogen må vi alltid ta hensyn til dyrene som bor der, og det barna hos oss skikkelig gode på.
Utfyldende informasjon om hver enkelt avdeling kan leses under fanen avdelinger.